Julklapp

Årets julklapp i Sverige – genom åren

Varje år väljer HUI Research ut vilket som de tycker är årets julklapp och historiskt har man sett att detta har en stor påverkan på försäljningen av produkterna.

För att en produkt ska bli årets julklapp måste den vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året. Den måste också säljas i stort antal och dessutom ska den representera den tid vi lever i, enligt HUI Research.

Årets julklapp 2022 - Det hemstickade plagget

Årets julklapp 2022 – Det hemstickade plagget

2022 blev det hemstickade plagget utsett till årets julklapp. Motiveringen till årets julklapp från HUI: “Vi lever i en orolig omvärld. Kriget i Ukraina har orsakat stigande inflation och ökade energipriser. Samtidigt ser vi ett nyväckt intresse för hantverk. HUI har därför utsett det hemstickade plagget till Årets Julklapp 2022. I en tid av bildlig och bokstavlig kyla, som följd av oroligheter i världen representerar Årets Julklapp 2022 en varm kram i produktform att ge till sina nära och kära.”

Årets julklapp 2021 – Evenemangsbiljetten

Årets Julklapp 2021 - Evenemangsbiljett

2021 blev evenemangsbiljetten utsett till årets julklapp. Motiveringen till årets julklapp var kopplad till den pandemi-tid som vi levt under och löd följande från HUI: “Efter ett och ett halvt år i socialt ide med hemarbete, videosamtal och mjukisbyxor är det dags för svenskarna att återigen leva livet tillsammans med andra. Från fjälltoppar till fotbollsmatcher, tv-soffan till teaterscenen och videosamtal till verklighet. 2022 kommer präglas av socialt umgänge, rekreation och uppdämt behov av att uppleva. Årets julklapp 2021 är evenemangsbiljetten.”

Årets julklapp 2020 – Stormköket

2020 blev stormköket utsett till årets julklapp. Anledningen var att vi svenskar under året fick nya semestervarnor med hemester och att inte vara ute och resa och därav blev stormköket årets julklapp 2020.

Årets julklapp 2019 – Mobillådan

Mobillådan blev utsedd till årets julklapp 2019. I mobillådan förvarar man sin mobiltelefon för att få mer skärmfri tid hemma.

Årets julklapp 2018 – Återvunna kläder

Återvunna kläder blev utsett till årets julklapp 2018, att återanvända klädesplagg är ett hållbart alternativ till att köpa nya kläder.

Årets julklapp 2017 – Elcykeln

Årets julklapp 2017 valdes till elcykeln. En produkt som enligt HUI speglar svenskarnas klimatmedvetenhet, hälsomedvetenhet och bekvämlighet. Elcykeln sägs uppfylla alla de kriterierna. Efterfrågan och försäljningen av elcyklar har också ökat kraftigt under senare tid.

Årets julklapp 2016 – VR-glasögonen

Årets julklapp 2016 blev VR-glasögonen, motiveringen löd enligt följande:

Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer

Motivering från HUI Research
Årets julklapp 2017 blev VR-glasögon

Årets julklapp 2015 – Robotdammsugaren

Årets julklapp 2015 blev robotdammsugaren. En pryl som använder den nya robottekniken för att underlätta vardagen och frigöra tid för människor att umgås och ägna sig åt fritidssysselsättningar istället för tråkiga och monotona vardagssysslor.

Årets julklapp 2014 – Träningsarmbandet

Träningsarmbandet eller aktivitetsarmbandet blev utsett till att bli årets julklapp 2014. Detta då det ligger i tiden att träna och att tekniken blir bättre och bättre och träningsarmbandet blev en symbol för detta.

Årets julklapp 2013 – Råsaftcentrifugen

Årets julklapp 2013 blev utsedd till råsaftcentrifugen, en hushållsmaskin som gör råsaft av olika frukter, bär och rotfrukter.

Årets julklapp 2012 – Hörlurar

Årets julklapp 2012 blev hörlurar. Motiveringen löd: ”Lyssna är det nya läsa. Hörlurarna blir en symbol för den mobila trenden”.

Årets julklapp 2011 – Matkassen

Årets julklapp 2011 blev matkassen! Den färdiga matkassen är en prenumerationstjänst där man varje eller varannan vecka får hemlevererat en färdig matkasse med råvaror och recept. Det finns flera företag som erbjuder färdig matkasse som tjänst, vi rekommenderar Linas Matkasse (läs om hur du smidigt kan ge bort ett presentkort på matkasse) och Middagsfrid som har inriktning på ekologiska matkassar.

Årets julklapp 2010 – Surfplattan

Årets julklapp 2010 är utsett till att bli surfplattan! De två bästa surfplattorna som finns på marknaden nu är iPad från Apple och Samsung Galaxy Tab med Android-operativsystem.

Här är alla årets julklapp genom åren:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *